Заедно създаваме най-красивия град

От хилядолетия Русе е бил дом на мечтатели, дръзнали да оставят своята следа. Сега е нашето време да мечтаем смело, да работим и да си сътрудничим, за да градим бъдещето на нашите деца. 

Израснал съм край реката, възпята от стотици поети, писатели и композитори. Няма друга река, която да пресича толкова държавни граници. От Дунав предците ни са черпили вдъхновение и сила. И до днес тя е нашето богатство. През Русе минават два международни транспортни коридора, а различните видове транспорт, които развиваме ни свързват с много градове в страната, Европа и Азия.

Заради своето важно стратегическо място на географската карта Русе е вратата към Европа.

Забележителни са индустриалните традиции на града ни, а днес, привличайки все повече високотехнологични компании от цял свят, доказваме мястото му на промишлен лидер в Северна България. 

Най-голямата ни ценност обаче са  децата, младите и будни хора на Русе. Градът ни е образователен център с богата история и ежегодно привлича ученици и студенти от цяла Североизточна България. Връзката между образованието и бизнеса е от ключово значение, затова продължаваме да разкриваме нови професионални паралелки за дуално обучение. Изключително широк е спектърът от възможности в средното образование. 

Русенският университет е наша гордост - признат и утвърден в национален и европейски мащаб. В нашата Алма матер се обучават младежи не само от България, но и от други страни, благодарение на новите технологични специалности. 

От дизайнери, техници, през IT специалисти, кулинари, счетоводители, учители до музиканти и спортисти – тук всеки млад човек може да открие своето призвание и професионален път, който да следва.

Известна е и русенската спортна школа. От тук тръгват много състезатели, оставили следа в историята, както на българския, така и на световния спорт. Славата на града ни носи и следващото поколение европейски и световни шампиони. Подготвят се състезатели в над 40 дисциплини – гребане, акробатика, стрелба с лък, езда, карате, джудо, фехтовка, тежка и лека атлетика, бокс, футбол, тенис, волейбол, плуване и много други. През 2025 г. се готвим да посрещнем и една изключително атрактивна надпревара - Световното първенство по драконови лодки.

Културата на Русе има свой уникален почерк, съчетал минало, настояще и бъдеще. Горди сме с нашите творци, откриватели, победители. Признателни сме за инициативите, културните постижения, отдадеността и дръзновението на хората, работещи за културното и духовно развитие, и за един по-прекрасен свят.

Известен като “градът на първите неща”, Русе е свързан с десетки основополагащи и значими начинания за България. Най-хубавото е, че този новаторски дух го има и днес.

Тук спокойствието на малкия град се съчетава с перспективите за развитие на големия. Уникална архитектура с  270 единични и ансамблови архитектурни паметници - барок, модерн, неокласицизъм и сецион; паркове, велоалеи, пространства за отдих и туристически потенциал край голямата река. Каньоните на притоците на Дунав привличат пътешественици от близо и далеч, а в скалните манастири от Средновековието са скрити чудни истории и тайни на аскетите.

Скъпи съграждани,

Живеем в неповторимо кътче от нашата родина. Днес светът е забързан и разединен повече от всякога. Съзиданието и разрушението, знанието и невежеството вървят паралелно. Важно е да преосмислим миналото и да извадим най-положителните и светли моменти, които да ни водят напред. 

Русе се нуждае от нас. Нека бъдем единни и отговорни по пътя към бъдещето, за да бъде то достойно!