Заедно създаваме най-красивия град

 

От хилядолетия Русе е бил дом на смели мечтатели, дръзнали да оставят своята следа. Сега е нашето време да мечтаем смело и да върнем величието на най-красивия град.

Това е нашата врата към Европа - със своето стратегическо местоположение и силата на могъщата река Дунав.

Израснал съм край реката, познавам добре мириса и допира ѝ. От нея предците ни са поемали мъдрост и до днес тя е нашето богатство. Оттук минават два от международните транспортни коридори в България, а различните видове транспорт, които развиваме, ни свързват с много градове в страната, Европа и Азия.

Забележителни са индустриалните традиции на Русе, а днес, привличайки все повече високотехнологични компании от цял свят, доказваме мястото му на промишлен лидер в Северна България. Тук се обособи клъстер на автомобилната индустрия, който предвид динамичното ѝ развитие, тепърва ще развива потенциала си и ще тласка нашия регион напред.

Най-голямата ни ценност обаче са будните и млади хора на Русе. Градът ни е образователен център с богата история и ежегодно привлича ученици и студенти от цяла Североизточна България. Връзката между образованието и бизнеса е от ключово значение, затова продължаваме да разкриваме нови професионални паралелки за дуално обучение. Русенският университет е наша гордост - признат и утвърден в национален и европейски мащаб. Нашата Алма матер обучава младежи от цялата страна, благодарение на новите си технологични специалности. Изключително широк е спектърът от възможности в средното образование. От дизайнери, техници, през IT специалисти, кулинари, счетоводители, до музиканти и спортисти – тук всеки млад човек може да открие своята страст и професионален път, който да следва.

Русе е известен и със своята спортна школа. Тук имената си са градили велики личности, оставили следа в историята на българския и световния спорт. Славата на града ни носи и следващото поколение европейски и световни шампиони. Подготвят се състезатели в над 40 дисциплини – гребане, акробатика, стрелба с лък, езда, карате, джудо, фехтовка, тежка и лека атлетика, бокс, футбол, тенис, волейбол, плуване и много други. А през 2025 г. се готвим да посрещнем и една изключително атрактивна надпревара - Световното първенство по драконови лодки.

Културата на Русе има свой уникален почерк. Тя вплита творчеството на класически и улични музиканти, куклени и драматични актьори, надарени художници и скулптори, прославени и тепърва прохождащи поети и писатели.

“Градът на Първите Неща” е свързан с раждането на десетки ключови начинания за България. А най-хубавото е, че този новаторски дух го има и днес. Предизвиква мечтателите, за които няма нищо недостижимо.

Тук ще откриете съчетани спокойствието на малкия град и перспективите за развитие на големия. Уникална архитектура с бароково величие, паркове, велоалеи, пространства за отдих и туристически потенциал край голямата река. Каньоните на притоците на Дунав привличат пътешественици от близо и далеч, а в скалните манастири от Средновековието са скрити чудни истории и тайни на аскетите.

Скъпи съграждани,

Родени сме в неповторимо кътче от Родината, което трябва да ценим и обичаме.

Днес светът е забързан и разединен повече от всякога. На фона на тези процеси единственото, от което се нуждае градът ни, е самите нас. Милеещите за него. Нека на това прекрасно място останем заедно и единни да даваме най-доброто от себе си в ежедневието. Също както предците ни го направиха.

За да се чувстваме достойни да предадем ключа за най-красивия град Русе на неговите бъдещи стопани – децата ни.